Categories: Archiv akcí

UŽ JSME DOMA

Kapela Už jsme doma vznikla v Teplicích v roce 1985. Asi po půl roce do kapely přišli Miroslav Wanek a Romek Hanzlík z legendární punkové skupiny FPB.

Hudba UJD je již od počátků punkově přímočará, přitom však velmi rafinovaně propracovaná po kompoziční i textové stránce. Živá vystoupení navíc oplývají nespoutanou energií.

Pokud jde o stylovou charakteristiku, je velmi obtížné ji zařadit, jak v České republice tak v zahraničí  není nic podobného k nalezení. Jisté jsou punkové kořeny a vliv avatgardní hudby v podání hnutí Rock in Oposition, The Residents nebo Magmy. Z kapel alespoň trochu podobých je možné uvést SleepyTime Gorilla Museum, The Ex, NeZdali, Dog Faced Herrmans, Degenarate Art Ensamble aj. Na české scéně patří UJD do rodiny skupin jako jsou Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk, Ženy, Krásné nové stroje, Zkopce a nebo Dvouletá fáma.

Především díky své originalitě, ale také díky své píli a nezlomné vůli,  pronikli UJD  po roce 1989 do evropských  klubů  a  vzápětí i na severoamerický kontinent a do Japonska. V USA a Kanadě odehráli více než 600 koncertů, díky nimž jsou tam dnes rozhodně nejznámější českou rockovou kapelou. Fanoušky  však mají prakticky po celém světě.

Nezávislé distribuční sítě jako např. RecRec nebo Poseidon mají UJD ve svých katalozích. Internetových odkazů a diskuzí jsou tisíce a to i ve vzdálených zemích jako např. Austrálie a Nový Zéland nebo v Africe. UJD se účastnili a účastní řady významných festivalů, kde přitahují často pozornost prestižních periodik jako tomu bylo např. v Austinu, TX na festivalu SxSW u časopisu Rolling Stone. Velmi kladné kritiky jak na koncerty tak na veškeré své nahrávky získávají po celém světě, od Tokia přes Moskvu a Evropu až po San Francisco. Časopis Option nadšeně ocenil jejich prostorovou knihu, za kterou v Čechách dostali autoři cenu ministerstva kultury Nejkrásnější kniha roku.

Jako v minulých letech, i letos UJD pokračují ve své frenetické koncertní činnosti (cca 100 koncertů ročně) a to jak v zemích českých, tak i v zahraničí. V prvním pololetí byli v Polsku, Francii a Švýcarsku a od září do prosince je čeká ještě Holandsko, Belgie, USA a opět Francie. V USA vyjde v září americké vydání CD Rybí tuk pod názvem Cod Liver Oil, čímž se tato nahrávka stává nejúspěšnějším CD v historii kapely (vydaná v ČR, Polsku, Japonsku a v USA). Permanentně nabitý program od roku 1990 tedy pokračuje v nezmenšené míře.

ATOPIC

Hrajeme věci vlastní i převzaté, pohodový rock.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

11. 6. 2011, sobota, Oblíbená dopitná s kapelou Lazy Lice

Klubovné dobrovolné! Jako každý rok i tentokrát proběhne rozloučení s klubovou sezónou, tentokrát s kapelou…

13 roky ago

14. 5. 2011, sobota, Kohout plaší smrt + Aretia

Klubovné 100,- Kč. Jako předkapela vystoupí jaroměřská kapelka Aretia, takže přijďte podpořit! Historie KPS [převzato…

13 roky ago

13. 5. 2011, pátek, Neurofunk Sessions 4

Klubovné: 50,- Kč. Holky to mají do 21.00 ještě o dvacku levnější (tznam. 30,- Kč).…

13 roky ago

29. 4. 2011, pátek, Bude Hipec, bude Binec Vol.1

Klubovné 100,- Kč pan Á a DJ Detroit, Station Peace, Detroit, Guy-G.

13 roky ago

15. 4. 2011, pátek, rezidentní noc [Ala’s birthday]

Klubovné grátis. Po roce je tu opět duben a s ním narozeniny (našeho :)) známého…

13 roky ago

16. 4. 2011, sobota, Rádio Jerevan + Hirošima + PSI

Klubovné 100,- Kč Při tomhle sobotním večeru zabrousíme na trochu ostřejší strunu. A sice se…

13 roky ago